Over ons brood en de kwaliteit van desem

100% biologisch Frans

Al onze producten zijn gemaakt van ‘t meel van Moulin Marion, een biologische molen in de regio Rhône-Alpes in Frankrijk.

Zuurdesem

Zuurdesem is één van de beste manieren om brood te laten rijzen. 
Zuurdesem is een mengsel van water en meel waarin, bij een bepaalde temperatuur, spontane fermentatie (ofwel vergisting) plaatsvindt. Dit gebeurt door de van nature aanwezige gisten en bacteriën. Deze voeden zich met de koolhydraten uit het meel, en produceren daarbij gassen en zuren. Die zorgen ervoor dat het deeg gaat rijzen en zijn aroma ontwikkelt. Daardoor ontstaat een luchtig brood met een volle, karakteristieke smaak.

De voordelen van zuurdesem
Het voordeel van desembrood is dat zuurdesem fytinezuur afbreekt. Fytinezuur zit van nature in de buitenste laag van granen. Het bindt zich aan de mineralen (zoals calcium, magnesium en ijzer) in onze darmen. Daardoor nemen onze darmen deze mineralen minder goed op. Zuurdesem breekt fytinezuur grotendeels af tijdens het lange rijsproces, waardoor onze darmen de mineralen wél kunnen opnemen. En daardoor is ons brood beter verteerbaar.
Zuurdesem breekt tijdens het lange rijsproces ook een groot deel van de gluten af, waardoor ons brood minder gluten bevat dan gistbrood. Hoe langer het deeg rijst, hoe meer gluten worden afgebroken.

De voordelen van zuurdesem zijn:

  • het maakt brood beter houdbaar, 
  • het maakt het brood beter verteerbaar,
  • het breekt gluten af,
  • het verlaagt de glycemische index: je krijgt een lagere “suikerpiek en -dip”.

 Terug